Een PWA combineert dankzij de nog steeds verder evoluerende technologie de beste eigenschappen van een website met deze van een app. Maar het laat ook de vervelende eigenschappen van een app achterwege. Hieronder kan je een overzicht terugvinden van de belangrijkste punten.
Het beste van twee werelden
Aangezien een PWA werkt in een browseromgeving voldoet het ook aan dezelfde beveiligingsniveaus van een website. Zo loopt alle communicatie altijd via een SSL en is er geen toegang tot de meest kritische data op je toestel zoals persoonlijke contacten, SMS-berichten en systeemeigen instellingen.
Een PWA is super snel in gebruik. Aangezien het gros van de code clientside gebruikt wordt is er geen vertraging door serverconnecties of een trage internetverbinding.
Updates gebeuren achterliggend. Daardoor is je PWA altijd up-to-date en beschik je als gebruiker altijd over de laatste versie.
Een PWA is net zoals een gewone website te bereiken via een URL. Je hoeft dus niets via de appstore te downloaden en installeren. De customer journey wordt dus nooit onderbroken.
Een PWA kan in de achtergrond gedownload worden zodat de gebruiker niet onderbroken wordt in zijn flow. Ook het vragen van eventuele permissies (bv. toegang tot camera) kunnen getriggerd worden op een logisch moment tijdens het gebruik van de app.
De inhoud van de PWA is indexeerbaar door Google. Je kan dus via SEO of SEA inhoud op je PWA promoten.
Toestelonafhankelijk
Aangezien een PWA in basis een website is, wordt het door iedere recente browser ondersteund. Dit betekent dat het zowel op smartphones, tablets als op desktop computers gebruikt kan worden. Dit zowel voor Android, Apple, Windows als Chromebook.
Webbrowsers blijven steeds verder ontwikkeld worden. Ook de mogelijkheden voor PWA groeien dus nog steeds. Het is een feit dat verschillende browsers zorgen voor een parallelle evolutie. Sommige browsers bieden dus reeds meer mogelijkheden dan andere.
Budgetvriendelijk
Aangezien een PWA toestelonafhankelijk is zorgt dit niet alleen voor een ongelofelijk groot voordeel in ontwikkeling. Het is ook een enorme budgettaire besparing.
Er hoeft geen ontwikkeling te gebeuren per platform waardoor je al snel enkele ontwikkelaars minder hoeft in te schakelen. Ook heb je minder coördinatie en opvolgingswerk aangezien er slechts één omgeving is. De ontwikkeling van de PWA is bijgevolg een pak consistenter doorheen de verschillende platformen dan bij een klassieke native app.
Aangezien je slechts één platform hoeft te ontwikkelen in plaats van meerdere kan je de ontwikkeltijd halveren of zelf tot één derde terugbrengen. Dit heeft logischerwijze een enorme budgettaire impact.
Oneindig veel
toepassingen mogelijk
Een PWA kan zowel voor B2C als B2B doeleinden gebruikt worden. De kracht om, dankzij API connecties, vlot te connecteren met andere online oplossingen of databanken maakt een PWA multi-inzetbaar. Hieronder enkele voorbeelden:
- Webshops
- Registratie applicatie voor magazijniers
- Bestelapplicatie voor medewerkers
- Podcasts & coaching apps
- Boekingen
- Loyalty apps
- Een combinatie van bovenstaande
case in de kijker Beeusaert Braet
Beeusaert Braet stond in 1921 mee aan de bakermat van de speelgoedindustrie in België. Sedert 1969 is het bedrijf actief als distributeur in het speelgoedkanaal. Debugged creëerde een progressive web app waarmee hun klanten eenvoudig hun bestellingen kunnen doorgeven via hun smartphone.